Laborant ve Veteriner Sağlık

VETERİNERLİK BÖLÜMÜ
LABORANT ve VETERİNER SAĞLIK
1. Programın kuruluş süreci
Bölümümüz 2017 yılında Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim-öğretime başlamıştır.
2. Program hakkında bilgi (Fiziki imkânları, Derslikler, Konferans salonu, laboratuvarlar, salonlar)
Bölümüzün amacı Veteriner hekimliğin çalışma alanı içerisine giren laboratuvarlarda görev alan, hayvan besleme ve yetiştirme alanında donanımlı, klinik uygulama ve koruyucu aşılama yapabilen, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı kamu ve özel laboratuarlarda gıda ve patolojik analizleri yapabilen, salgın hastalıklarla mücadele edebilen, klinik muayene ve operasyonlarda veteriner hekime yardımcı olabilecek düzeyde nitelikte teknik personel yetiştirmektir.
Bölümümüzden mezun olan öğrenciler Laborant ve Veteriner Sağlık Teknikeri unvanı alacaktır.
Bölümümüzde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesindeki dersliklerde ders verilmektedir. Klinik uygulamaları ve sektör uygulamaları dersleri Mersin Büyükşehir belediyesine ait Kaşlı Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve üniversite kampüsü içerisindeki küçük hayvan barınağında uygulamalı olarak işlenmektedir.
3. Programın akademik kadrosu
Bölümümüzde 2 profesör, 1 doçent, 1 doktor öğretim üyesi ve 2 öğretim görevlisi olmak üzere toplamda 6 adet öğretim elemanı bulunmaktadır.
4. Staj bilgisi
Öğrencilerimiz barınaklarda, özel veteriner kliniklerinde ve hastanelerde, çiftliklerde staj imkanı bulabilmektedir.
5. Mezunlarınız istihdam alanları
Bölgemizde bulunan hayvancılık işletmeleri, yem fabrikaları, tarım İşletmeleri, Özel Veteriner Hekim Muayenehaneleri ve hastaneler öğrencilerin istihdamı için uygun iş alanlarıdır.
Halen Mersin İlinde faaliyet göstermekte olan çok sayıda hayvancılık işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin büyük çoğunluğu süt hayvancılığı ve keçi yetiştiriciliği ile meşguldür. Bilindiği gibi süt hayvancılığı ve keçi yetiştiriciliği emek isteyen yoğun bir sektör olup, veteriner tekniker hizmetlerinin de sıkça ihtiyaç duyulduğu bir faaliyet alanıdır.
“Laborant ve Veteriner Sağlık Programı’ndan“ mezun olacak veteriner sağlık teknikerleri kolaylıkla bu bölgede istihdam edilebileceklerdir.
Ayrıca ülkemizde pet hayvanları yetiştiriciliği de hızla artmakta olup bu alanda da mezunlarımız gerek hayvan hastanelerinde gerekse özel veteriner Muayenehanelerinde istihdam edilmektedir.
Ülkemizde artan veteriner sağlık hizmetleri ihtiyacına paralel olarak Laborant veteriner ve sağlık teknikeri ihtiyacı da artmaktadır. Bölümüzden mezun olan öğrenciler için ülkemizde giderek büyüyen bir çalışma sahası mevcuttur.
Programdan mezun olanların en yaygın istihdam alanları:
• Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Bağlı İlgili Birimler, (İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri)
• Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Bağlı Kontrol ve Araştırma Enstitüleri,
• Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Bağlı İl Kontrol Laboratuvarları,
• Gıda Kontrol Laboratuvarları, (Kamu ve Özel)
• Kamu ve Özel Veteriner Klinik ve Veteriner Hastaneleri,
• Kamu ve Özel Veteriner Patoloji Laboratuvarları,
• Veteriner İlaç Firmaları,
• Hayvancılık ve Hayvancılığa Dayalı Sanayii İşletmeleri, (Kamu – Özel Sektör İşletmeleri)
• Yem Fabrikaları
6. Aday öğrenciler neden programımızı tercih etmeliler? Onlara mesajımız..
Hayvanları ve hayvanlarla ilgilenmeyi seven öğrencilerimiz bölümümüzü hem istihdam hem de staj olanaklarının geniş olması sebebiyle tercih edebilirler.