İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi ( 2. Öğretim )

Kuruluş Bilgileri
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı, Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde olup 1992 yılında YÖK-Dünya Bankası II. Endüstriyel Eğitim Projesi çerçevesinde açılmış, 1994-1995 Öğretim Yılında öğrenci alarak Örgün Öğretime başlamıştır. 1998-1999 Öğretim Yılında açılan İkinci Öğretim ile birlikte halen Örgün ve İkinci Öğretim programı yürütülmektedir. 2010 yılından beri Elektrik ve Enerji Bölümüne bağlı olarak eğitim-öğretime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
İklimlendirme Soğutma Teknikeri
Derecenin Seviyesi | ||
---|---|---|
Ön Lisans
|
Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar
Bölümlerin zorunlu müfredatlarında yer alan İngilizce dersleri için her dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar. Ayrıca Programa yeni kayıt yaptıran öğrenciler varsa daha önce herhangi bir Yükseköğretim programında almış ve başarmış oldukları derslerden Mersin Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin 14. Maddesinde belirtilen koşullar çerçevesinde muaf olabilirler.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Elektrik ve Enerji alanında önlisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) Müfredattaki bütün dersleri (toplam 120 AKTS karşılığı) başarmış olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, c) 40 günlük zorunlu stajı tamamlamış olmak.
Program Profili
Bu program, evler, işyerleri ve endüstriyel tesislerdeki iklimlendirme, havalandırma ve soğutma tesislerinin kurulması, işletilmesi ve bakımından sorumlu tekniker yetiştirmektir. Yetiştirilen bu teknikerler, Makina Mühendisleri ile kalifiye işçi ve teknisyenler arasında hem yeterli teknik bilgiye hem de pratik beceriye sahip ara eleman ihtiyacını gidermeye yöneliktir. Hatta bazı küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde teknikerler, firmanın kıdemli teknik elemanları olabilmekte ve dolaysıyla liderlik ve yöneticilik rolünü de üstlenebilmektedirler. Diğer taraftan bu programı bitiren öğrenciler, merkezi sistemle yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olup lisans bölümlerine devam etmeleri de mümkündür. Programın öğretim süresi iki yıldır.
Mezunların İstihdam Profilleri
Elektrik ve Enerji bölümü mezunları kamu ve özel sektörde meslekleri ile ilgili pek çok alanda istihdam edilmekte ve kendi işlerini de kurabilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Önlisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar dikey geçiş sınavından yeterli puanı almaları halinde üniversitelerin ilgili lisans programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve yarıyıl sonu sınavında en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait başarısız oldukları derslerden bütünleme sınavına girebilir. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS değeri karşılığı ) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve 40 iş günü mesleki stajını tamamlayan öğrencilere diploma verilir.
Bölüm Olanakları
YÖK-Dünya Bankası Projesi kapsamında kurulan İklimlendirme ve Soğutma Laboratuarı ve Bilgisayar Laboratuarı olanakları mevcuttur.